Pitch

La andre få vite om dette

Hvordan er det vi egentlig gjør en pitch? Se for deg at du skal på et seminar eller et sted hvor det er mulig å få nye kontakter eller nettverk. Hva er lurt å gjøre? Det jeg ofte opplever, og la meg gjenta det er jeg som opplever dette, er at folk snakker om seg selv først. De kommer bort til deg og spør hva slags firma du er ifra før de begynner å snakke om seg selv og selge seg selv inn. Jeg vet ikke hvorfor de gjør dette, men hvis du vil så kan jeg gi deg noen av mine tanker rundt dette.

1. De gjør det fordi de istedenfor å lytte er mest opptatt av sin egen agenda

2. De gjør det fordi de har et budsjett de skal oppnå

3. De gjør det fra et sted som kalles needyness

4. De gjør det fordi de skal selge deg noe og helst her og nå

5. De gjør det fordi de skal snakke med flest mulig denne dagen/kvelden

6. De gjør det fordi de har en sjef som har urealistiske forventninger til dem.

7. De gjør det fordi de skal kapre deg fra konkurrenten

Om du er Gründer eller ansatt hva kan du gjøre istedet? Det jeg har opplevd fungerer er å være oppriktig interessert i den andre personen. Vi lytter istedenfor å prate. Vi blir engasjert og derfor engasjerer vi. Vi er naturlige og er oss selv. Det lønner seg aldri å haste av gårde til neste person. Når det blir naturlig å ta det opp kan vi utveksle visittkort. Istedenfor å “pushe” på dem produkter de trenger/ikke trenger så er vi tilstede. Når vi er tilstede får vi med oss det som blir sagt og vi får en bedre connection med personen.

Så hva gjør vi når vi pitcher? 

Det jeg har opplevd fungerer er å finne ut hva din hemmelige perle er på forhånd. Se for deg når du har vært på din beste hotellopplevelse. Hva var det som var så spesielt med det? Reflekter litt over det. Så vil jeg invitere deg til å reflektere over hva det er som er spesielt med ditt firma? Eksempel. Marriot Hotell på Santa Clara, fantastisk hotell med en utrolig god continental frokost. Sengene er de beste jeg har sovet i noengang. Når jeg var der glemte jeg alt hjemme i Norge. Vet ikke hva det var men jeg tror det var seminaret jeg var på, atmosfæren og alle de hyggelige menneskene jeg møtte. Ville ikke at det skulle ta slutt fordi det var både ferie og læring på engang.

Så det vi gjør når vi pitcher er at vi selger følelser. Det er stedet du snakker fra som er viktig, men det er noe du kan forberede deg på før du går  på et event. Du kan forberede din XYZ som jeg lærte av Brendon Burchard. X er hvem du hjelper. Y er hva du hjelper dine kunder med som er unikt.  Z er den transformasjonen de får av å ha gått i lære hos deg.

Eks: Jeg er gründer av Salg – på din måte. Jeg  hjelper gründere – ledere – selgere med å finne sin unikhet og rendyrke sine egenskaper som alltid har vært der slik at de får en større innsikt og dermed kan gå ut i verden å gjøre det de vil, og tjene penger på det.

Jeg har hørt at en pitch skal ta ca 1 minutt. Om du står i en heis  får du ikke så mye mer enn det. Derimot, hvis vi er på et event, vær forberedt på å fortelle om hvordan vi skal gjøre det. Når du møter en investor  vær klar til å “cut to the bone” eller “keep it simple and explainable”.

Når vi er på et event er det lett å ta seg i å bli for ivrig. Det er selfølgelig helt greit. Det er ikke noe fasit på dette. Dette er mer bare forslag på hvordan det kan gjøres. Jeg vil invitere deg til å teste det ut for deg selv og ikke stole på at det er sånn. Noen ganger er vi ivrige og snakker mer enn vi lytter. En tommelfinger regel er å kjenne etter om det kommer fra inspirasjon eller desperasjon? Kommer det fra desperasjon så vil kundeforholdet ikke vare. Det vil ikke være nok connection som holder dere sammen. Det bør være en gjensidig tillit, en rimelig mengde med vinn/vinn uten å holde score på hvem som har gitt mest. Vinn vinn betyr ikke .5 +.5. Ifølge Steven Covey er det 1+1.

Det viktigste for meg er å ikke holde score. Når vi ikke holder tellling så gir vi på en mer impersonal måte. Dette temaet går jeg dypere inn i en annen gang. Noen ord oppfattes bedre på engelsk enn på norsk og det er defor jeg for eksempel skriver needyness og impersonal. Likte du innlegget? Del i kommentarfeltet eller bare si hei :). Over og ut herfra.

 


La andre få vite om dette
Share the Post:

Related Posts

Serving vs pleasing people 

plugins premium WordPress